Home Challenge Optimalisatie Wedstrijd Benodigheden Bestellen of vragen
logo windkrachtchallenge

De challenge

Bij de Windkracht challenge maak je in kleine teams een mini WindWheeler, die rijdt op pure windkracht. De mini WindWheeler bouw je aan de hand van een bouwpakket waarna je de sneleheid kan optimalseren. Als je klaar bent doe je twee wedstrijden.

 1. Zo snel mogelijk tegen de wind in rijden.
 2. Zo snel mogelijk met de wind mee rijden.
Na de eerste wedstrijd krijgt ieder team een half uur om het autootje om te bouwen van een ideale tegenwindauto tot een ideale meewindauto.

Optimalisatie van de snelheid

De snelheid van het autootje hangt af van het optimale ontwerp van de wieken en de overbrenging en is op verschillende manieren te beïnvloeden:

De wedstrijd

Voor de wedstrijd zet je een baan uit van minimaal 10 meter. Met een ventilator blaas je tegen de wieken en als het goed is begint het autootje dan te rijden. Je houd de ventilator zo dicht mogelijk bij de wieken en loopt mee met de ventilator in de rijrichting van het autootje. Nadat het autootje over de start lijn is mag je het niet meer aanraken totdat het over de finishlijn is. Met een stopwatch meet je de tijd tussen start en finish.

Benodigdheden

  De bouw

 • Een bouwpakketje per team
 • Teams van 2 tot 4 handige leerlingen
 • Twee uur voor het bouwen en optimaliseren
 • Gereedschap: 2 punttangetjes, schroevendraaier, schaar, gatenkipper/perforator

  De wedstrijd

 • Een vlakke baan van minimaal 10 meter lang
 • Een ventilator (+/-50 w vermogen)
 • Minimaal 15 meter verlengsnoer
 • Een stopwatch

Bestellen of vragen?

Een bouwpakket van de mini WindWheeler kost 10 euro/stuk incl. BTW excl. verzendkosten. Je kan een bouwpakket bestellen door mij een mail te sturen, via de mail button, met je gegevens.

Ook als je meer wil weten over de Windkracht Challenge, of als je nog vragen hebt kan je hieronder contact met mij opnemen.

 1. Alereerst moet je het autootje netjes in elkaar gezetten. Dit betekent dat de schroefogen, waar de assen doorheen moeten, recht tegen over elkaar staan en dat de wieken en de wieltjes nergens aanlopen. Op deze manier houd je de weerstand laag en rijdt het autootje het snelst. Een drupje olie op de juist plek kan ook nog wel eens helpen om de weerstand te verlagen.
 2. Bij het bouwpakket zitten drie wokkelvormig plaatjes met verschillende hoekverdraaiing. De hoek waarover het wokkelvormig plaatje verdraaid is heeft invloed op draaisnelheid van de wieken en daarmee ook op de snelheid van het autootje. Het ideale wokkelvormig plaatje voor tegen de wind in kan anders zijn dan het ideale wokkelplaatje voor met de wind mee.
 3. In het bouwpakket zitten twee katrolletjes, een grote en een kleine. Door de grote katrol boven te zetten en de kleine katrol beneden of andersom bepaal je de overbrengverhouding, een hoge of lage versnelling, tussen de wieken op de wielen.
 4. De grootte en vorm van de wieken hebben invloed op de snelheid van het autootje. Bij het bouwpakketje zitten twee stukken karton waaruit je de wieken in de ideale vorm kunt knippen. Door de wieken te vouwen kan je ook het profiel van de wieken optimaliseren.
 5. Alle andere ideeën die je hebt om het autootje nog sneller op windkracht te laten rijden.